Ik at gisteren in een Ethiopisch restaurant. Voor wie dat niet kent: je krijgt je eten op dunne pannenkoekjes en wordt geacht met je rechterhand te eten. Voor mij een lastige oefening in het overstijgen van je conditioneringen. Het werd ook helemaal stil aan tafel: zoveel concentratie was er nodig om te kunnen eten, gewend als wij allemaal waren aan eten met mes en vork. We waren er opeens helemaal bij: bij dat eten.
Na alle discussie de afgelopen week over abstracte filosofische concepten, ga ik vandaag terug naar de basis: leven in aandacht. In het Engels: mindfulness. Een van de manieren waarop we ons leven complex maken is door gebrek aan aandacht voor wat is. Dit is heel gewoon en niet altijd een probleem. Als je nu voor de PC dit leest zonder je bewust te zijn van de stoel waarop je zit, kan dat gewoon een gevolg van concentratie zijn. Maar waarschijnlijk, doordat ik er net over geschreven heb, ben je je nu wel bewust van je stoel. Misschien zit je ook wat rechter op. Dat is het begin van mindfulness: aandacht voor wat is.
Hier volgen tien oefeningen die ik allemaal geprobeerd heb, met meer en minder succes. Ik doe ze zeker niet dagelijks, maar als ik zo onrustig ben dat ik tegen deuren en stoelen op loop, wil zo’n oefening nog weleens helpen. De volgorde heeft geen doel. Per dag moet een zo’n oefening genoeg zijn.
- Wees je bewust van je voeten terwijl je boodschappen doet (mijn yoga lerares)
- Wees je bewust van je stoel als je typt.
- Als je door een deur gaat, denk ‘Ik ben ik’ (Vierde Weg)
- Probeer als je je schoenen aan trekt eens te kijken welke schoen je altijd eerst aan trekt, en het dan om te draaien. (Ravi Ravindra, Vierde Weg)
- Drink je thee eens zonder suiker als je met suiker gewend bent. Of andersom. Dit werkt uiteraard ook met koffie. Het punt is, net als bij de vorige, om je bewust te worden van je patronen en hoe moeilijk het is om ze te veranderen (Jiddu Krishnamurti) [Deze is bedoeld als eenmalig – de bedoeling is niet om meer suiker verslaafd te worden, maar om flexibeler te worden.]
- Als je ergens op moet wachten (rij in de supermarkt, het opstarten van een pc etc.) adem bewust.
- Bij het schoonmaken: wees je van elke handeling bewust.
- Hou een dagboek bij van al je gedachten en gevoelens. Het doel is niet literatuur te maken, dus herhaal waar nodig.
- Wees je bewust… Haal diep adem; tel vijf dingen die je kunt zien; tel vijf dingen die je hoort; tel vijf dingen die je voelt (schoenen, broek, haar tegen voorhoofd etc.)
- Als je je ergert aan het wachten voor een stoplicht (of ergens anders aan) GLIMLACH (Thich Nhat Hanh, Zen Boeddhisme)
- Ademruimte
In al deze oefeningen is het punt niet jezelf voor de kop te slaan als het niet lukt. Het gaat om de poging: het proces van het proberen is de oefening. En vooral: glimlach 🙂
Zie ook: meditatie en mindfulness boeken
Katinka.
Filosofie is liefde voor de wijsheid!!!!
Wil je me eens uitleggen wat jullie verstaan onder abstacte filosofische concepten????
Groetjes Armand vanbiervliet
Abstracte fil concepten ligt meer in de buurt van theoretische filosofie zoals die bv ad univ wordt gegeven. Dit verstandelijk of wetenschappelijk beoefenen kan zeer verrijkend zijn. Het kan ook vervreemden. Het kan inzicht verschaffen. Praktische filosofie richt zich eerder op het eigen lichaam, is eerder emotioneel dan cognitief en gericht op het leven in een hierNUmaals.